Beyaz Şehir Belgrad

Gizem Pehlivan
5 min readMar 23, 2020

--

Sırpça beyaz şehir anlamına gelen Belgrad gerek tarihi dokusu gerek mimari yapılarıyla gezilip görülecek şehirlerin arasında. Sırbistan’ın başkenti ve en büyük şehri olan Belgrad, Sava ve Tuna nehirlerinin birleştiği platoda yer alıyor ve nüfusu dolayısıyla da Güneydoğu Avrupa’nın da en büyük şehirlerinden biri.

Belgrad gezimiz eşimle birlikte yapacağım ilk yurtdışı seyahatim olmasının yanında aynı zamanda ilk evlilik yıldönümümüzde hiç beklemediğim güzel bir sürprizdi benim için. Bu nedenle bende yeri hep ayrı kalacaktır:)

Şayet ilk kez yurtdışına çıkıyor ve vize işleriyle uğraşmak istemiyorsanız Belgrad güzel bir seçenek. Vizesiz ve uçakla birlikte trenle de gidebileceğiz yakın ve güzel bir konumda. Biz uçağı tercih ettik ama trenle gitmek isterseniz Sirkeci’den kalkan ve Sofya(Bulgaristan) üzerinden devam eden son durağı Belgrad olan tarifelerden birini satın alabilirsiniz. (Online satış olmadığından link paylaşamadım.)

Nerede Kalınır

Bakmayın Sırbistan’ın en büyük şehri dendiğine:) Her yere yürüyerek gidebileceğiniz her sokağın aynı meydana çıktığı küçük Avrupa şehirlerinden burasıda. Dolayısıyla kalacağınız yerden gezi alanlarına ulaşımda sıkıntı yaşamazsanız. Biz booking den meydana çok yakın stüdyo bir dairede kaldık. Booking veya Airbnb gibi uygulamalara eminim yurtdışında konaklama arayan herkes hakimdir ayrıca, arkadaşlarımdan duyduğum kadarıyla, Zig zag apartments&rooms uygulamasına da bakabilirsiniz alternatif olarak yorumları çok olumlu fakat dediğim gibi kendim denemedim.

Ulaşım

Bloğumu okuyanlar bilir gittiğim şehirleri yürüyerek gezdiğimi ve bir kez daha tekrarlamak isterim ki bana göre bir şehir en güzel yürüyerek gezilir. Belgrad bu şehirlere en güzel örneklerden biri bence:)

Yine de kısaca ulaşımdan bahsetmem gerekirse adını bile birçoğumuz unuttuğu Troleybüsler” den başlamak istiyorum. Bir dönem ülkemizde de kullanılan Troleybüsler tramvayın raysız versiyonu. Eğer nostalji yapmak isterseniz kullanabilirsiniz:) Troleybüs dışında kullanabileceğiniz toplu taşıma da mevcut elbette. Busplus kart ile 1,3 ve 5 günlük ulaşım kartı alabilir ve bu kart ile tüm toplu taşıma araçlarını kullanabilirsiniz ya da bizde ki sistem gibi büfe veya akbil satan marketlerden bilet temin edebilirsiniz. (24 saat için bilet fiyatı 250 Dinar, 3 günlük bilet fiyatı 700 Dinar, 5 günlük bilet fiyatı ise 2390 Dinar’dır.)

Yerel halk protesto amaçlı bazı durumlarda biletsiz toplu taşıma araçlarını kullanmakta fakat turist olarak siz böyle bir eylemde bulunursanız tespit edildiği takdirde cezai yaptırımla karşılaşabilirsiniz.

Ayrıca taksi ücretlerinin de oldukça uygun olduğunu okumuştum fakat şöyle bir durum yaşadık eşimle; ilk gün o kadar çok yürüdük ki şehir merkezinden oldukça uzaklaştık ve geri dönerken yürüyemeyecek kadar yorulduk. Nasıl dönebiliriz düşünürken ilerde park etmiş birkaç taksi gördük ve şehir merkezine ne kadar ücretle götüreceklerini sorduk söyledikleri fiyat dudak uçuklatır cinstendi. Eline fırsat geçen her taksici, turisti ülke/millet fark etmeksizin tabiri caizse kazıklıyor sanırım:)

Gezilecek Yerler

  • Republic Square (Cumhuriyet Meydanı); Küçük-Orta Avrupa ülkelerinde her sokağın aynı meydana çıktığı meydan Belgrad’da burası:) Hemen meydanda da Sırbistan Ulusal Müze’si yer alıyor. Ülkenin en eski ve en büyük müzesi olan Ulusal müzede Yugoslav ve Avrupalı ressamlara ait birçok tablo ve çizimler yer almakta.
  • Kalemegdan; Tüm şehir manzarasını seyredebileceğiniz kaleyle birlikte içeride kocaman bir parkta bulunan şehrin merkezinde kocaman bir alan. Savaş döneminde askeri üstte olarak kullanılan kalede o yıllardan kalma savaş topları ve silahları görebilirsiniz. Kaleye girmek ücretsiz fakat askeri müzeye giriş 150 Sırp Dinarı.
  • Aziz Sava Katedrali; Sırp Ortodoks Kilisesi’nin kurucusu Aziz Sava’ya ithafen yapılmış ve kesinlikle görülmesi gereken bir katedral. Mimarisi dolayısıyla Ayasofya’ya benzetilmekte. 1935 yılında yapımına başlanan katedral 2. Dünya Savaşı nedeniyle yarım kalıyor ve daha sonrasında da Yugoslavya döneminde inşasına izin verilmiyor. 2017 yılında gittiğimizde hala yapım aşamasındaydı ve 2019 yılında tamamlanacağı konuşuluyordu. Tamamlanmamış olmasına rağmen mimarisinde ki el işçiliği sayesinde insanı büyüleyen bir havası var.
  • Nikola Tesla Müzesi; Günümüz modern teknolojisinde bile icatlarının çok önemli yeri olan Sırp asıllı bu dahiyi tanımak isterseniz mutlaka müzesine gitmeli ve müze görevlilerinin yönlendirmesiyle yapılan deneylere mutlaka katılmalısınız. Müzeye giriş ise 450 Sırp Dinarı.
  • Skadarlija; Cumhuriyet Meydanı’nın aşağı kısmında kalan turistik alanların bulunduğu, restoran, sanat galerinin yer aldığı bölge. Ayrıca gezmenize gerek olmayan standart turunuzu yaparken mutlaka yolunuzun düşeceği cadde diyebilirim burası için.
  • St. Mark’s Kilisesi; Bizans mimarisini yaşatmak amacıyla inşa edilen ihtişamlı bir Ortodoks Kilisesi. Mimarisi sayesinde dikkat çeken kilise hemen Taş Meydan’da yer almakta ve yakınında da Tasmajdan Parkı bulunmakta. (Caddelerin kesişme noktasında bulunan bu meydanın taşları eski binaların inşasında kullanıldığından buraya Taş Meydan diyorlarmış.)
  • Knez Mihajlova; Bu cadde hemen Cumhuriyet Meydanı’nın devamında yer alan turistik ve ana cadde diyebilirim. Cadde üzerinde yeme içme, alışveriş, çeşitli sokak gösterilerinin yapıldığı alanlar, sanat galerileri yer alıyor.

Yeme/İçme

İlk evlilik yıldönümümüz olduğundan şık bir restoranda ünlü Sırp yemeği Cevapcici Kebabını deneyelim dedik. Sonuç mu kocaman bir hüsran:) Belki aşçıdan dolayı bilemiyorum ama hayatımda kebap adı altında bu kadar dandik bir şey yemedim ben:) Yine de popülerliğinden dolayı denemek isterseniz diye seçenek olarak aklınızda bulunsun.

Tavsiye olarak Cumhuriyet Meydanının devamında kalan caddede ki butik kahvecilerde kahve tatlı deneyebilirsiniz üzerinden zaman geçtiği için adını tam olarak hatırlayamıyorum fakat tatları hala damağımda umarım denk gelirsiniz:) Kebapta yaşadığımız hüsran dolayısıyla yerel mutfak denemekten vazgeçip daha genel kabul görmüş Knez Mihajlova Caddesinde ki turistik mekanlarda yemek yedik. Fiyat performans olarak gayet tatmin ediciydi.

Gece Hayatı

Belgrad gece hayatıyla da ünlü şehirlerden. Özellikle çevre ülkelerden de insanlar sadece gece hayatı için Belgrad’a geliyorlar. Yaz aylarında ve hafta sonları sabaha kadar devam eden eğlenceler sokaklara kadar taşıyor. Ayrıca gayet güvenli ve herkes kendi halinde eğleniyor. Yalnız bazı mekanlara rezervasyonla giriş yapılmakta ve mekanlar Sava ve Tuna nehri etrafında konuşlanmış fakat şehir merkezinde de gidebileceğiniz yerler var. Bunun dışında burada deneyebileceğiniz en popüler içkileri ise Rakija. Sırp rakısı olarak da bilinen içkide alkol oranı yüksek yani dikkat etmenizde fayda var:)

Böylece Belgrad gezimizi tamamlamış olduk. Yazının başında da belirttiğim gibi vize işleriyle uğraşmak istemiyor fakat farklı bir ülkede tatil yapmak istiyorsanız güzel bir seçenek. Ben yazarken çok keyif aldım umarım siz de keyifle okursunuz…

--

--